Привітання Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з нагоди Міжнародного дня рідної мови
Шановні українці!
Вітаю вас із Міжнародним днем рідної мови – святом, започаткованим у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що привертає увагу суспільства до захисту мовної культури народів світу, її розвитку та збереження.
Рідна мова – це передусім ідентифікатор нації та невід’ємна складова культурної еволюції будь-якого народу. Для України мова – це святий оберіг непорушної цілісності та суверенітету держави.
Міністерство освіти і науки України є одним із ключових органів державної влади в питаннях збереження та розвитку української мови. Адже саме з освіти починається формування світогляду людини. В Україні налічуються десятки мов, які є рідними для представників різних національностей. Тому маємо знаходити можливості для спільного культурного збагачення та підтримки всіх мов.
Цьогорічна тема Міжнародного дня рідної мови, про що оголосило ЮНЕСКО: «Сприяння розвитку багатомовності для включення в освіту та суспільство». Міжнародна організація справедливо акцентує на безпрецедентних викликах СОVID-19, що вплинули на світовий комунікаційний процес, та закликає до переосмислення інклюзивної політики, розширення багатомовної освіти й посилення її доступності.
Отже, запровадження необхідних умов для співіснування всіх мов та культур є аксіомою для мирного й цивілізованого суспільства, а шанобливе ставлення одне до одного сприятиме збагаченню барвистої мовної палітри.
Щиро бажаю всім українцям берегти й возвеличувати рідну мову, передавати майбутнім поколінням, а разом із нею – сприяти розквіту нашої сильної та незалежної України!