Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року)», здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Водночас вони зберігають за собою право пройти її за власним бажанням. Про це йдеться у листі МОН щодо завершення 2020/2021 навчального року bit.ly/2ScL1Yn.
Привертаємо увагу до того, що законодавством не передбачено вибіркове звільнення від проходження ДПА (незалежно від її форми) з якогось одного чи кількох предметів. Так само закон не звільняє від проходження ЗНО здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2021 році.
За бажанням пройти ДПА у закладі освіти (не у формі ЗНО) мають право зокрема:
▪ громадяни України, які завершили навчання й отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном;
▪ здобувачі освіти, які здобувають загальну середню освіту за вечірньою, заочною, сімейною (домашньою) формами;
▪ здобувачі, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах;
▪ здобувачі, які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення);
▪ здобувачі, які через поважні причини не брали участі в основній сесії ЗНО та були допущені до проходження додаткової сесії ЗНО, але не змогли через поважні причини взяти участь у ній.
Повний перелік категорій здобувачів освіти, які мають право за бажанням пройти ДПА у закладі освіти, визначено у пунктах 6-12, 14-16, 18 розділу ІІ Порядку проведення державної підсумкової атестації.
Докладніше: bit.ly/3xy2gDN